Innovatieve beiaard van Bells Lab

Een beiaardier zit hoog en droog verstopt boven in de toren tussen de klokken, van waar hij muziek over de daken van de stad strooit. Maar niet langer met Bells Lab, die de beiaard letterlijk naar het publiek brengt! Bells Lab wil bruggen bouwen tussen de eeuwenoude beiaardtraditie en de toekomst van dit typische instrument van de Lage Landen, tussen muzikale stijlen, tussen culturele disciplines, tussen verschillende culturen en werelden.

Jan Verheyen – stadsbeiaardier van Hasselt en Neerpelt, leerkracht aan de koninklijke beiaardschool van Mechelen en bezieler van Bells Lab – ontwikkelde samen met de Italiaanse klokkengieterij Allanconi de toerbeiaard. Dit instrument bestaat uit 44 klokken, goed voor 1200 kg brons, en is speciaal gemaakt om mee rond te trekken. Het staat op een aanhangwagen, die voor buitenoptredens dienst doet als podium. De beiaard kan ook binnen bespeeld worden, want het kan in vier modules van de aanhangwagen afgehaald en elders weer opgebouwd worden.

Met de toerbeiaard creëert Bells Lab de mogelijkheid om het immateriële erfgoed van de beiaardcultuur (erkend door Unesco) meer zichtbaar te maken en andere publieksdoelgroepen aan te spreken. Daarnaast verkent Bells Lab nieuwe muzikale horizonten voor het instrument door samen te werken met andere muzikanten en organisaties. Het maakt zijn naam als laboratorium voor klokkenmuziek hierdoor waar.

Beiaardmuziek is niet in één hokje te plaatsen en daarom speelt Bells Lab in alle stijlen: klassiek, jazz, pop, rock… en zelfs techno.

Enkele voorbeelden van projecten die het laboratorium al verlieten.

Samenspel:

- klassieke muziek weerklinkt in de unieke combinatie van beiaard en piano, ideaal voor een (aperitief)concert.
- Bells Lab e.a.: De beiaard wordt begeleid door elektronische backing tracks van eigen makelij.
- Guitarillon: beiaard en gitaar is wonderlijk geslaagde klankencombinatie. Net zoals gitaar leent een beiaard zich tot alle stijlen en we spelen dan ook muziek van Bach tot Nirvana.
- Jingle Bells on tour: Kerstmis en klokken gaan hand in hand. We spelen concerten met de toerbeiaard en optioneel met zangeres op kerstmarkten, evenementen…
- Open raam-concerten: Tijdens de coronaperiode speelden we met heel veel plezier concerten (met en zonder zang) aan zorginstellingen, waarbij de bewoners enkel het raam moesten openen om ons te horen. Volgens ons verdienen deze mensen ook in de post-corona-wereld kwaliteitsvolle cultuurbeleving.

Specials:
- The Sunrise: De zonsopkomst is een wonder van elke dag. Bells Lab maakte hier muziek in een jazz-sfeer op en speelt dit concert ’s morgens bij het krieken van de dag of in een schouwburg waarbij de zonsopkomst wordt gesimuleerd d.m.v. belichting en projectie.
- Zen-concert: De vibraties van klokken hebben dezelfde werking als helende klankschalen en daarom creëerden we meditatieve muziek die je mag laten inwerken op lichaam en ziel. Daarom beluistert het publiek dit concert best liggend.
- Beats and bells: een unieke samenwerking met dj Goldfox. Beiaard past perfect bij dance en techno

In progress:
- Piano en beiaard: we maken bewerkingen en medleys van bekende muziek.
- Lecture/performance: Een concert en een lezing in één, met beiaardmuziek in een nieuw jasje en weetjes over klokken, torens, beiaarden en beiaardiers.